KOSGEB

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme yani KOBİ, iki yüz elli kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan, mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri ifade etmektedir. Ülkemizde toplam işletmelerin yüzde 99,8’ini KOBİ’ler oluşturmaktadır. Ayrıca istihdamın yüzde 75,8’ini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,5’ini ve toplam cironun yüzde 63,3’ünü yine KOBİ’ler karşılamaktadır.

Bu özet bilgiler, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisindeki yerinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.
Rakamlardan da anlaşıldığı gibi KOBİ’ler, Türkiye ekonomisinin olmazsa olmazıdır. Bunun için devlet ve devlet altında oluşturulan çeşitli kurumlarla, KOBİ’ler sürekli desteklenmektedir. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı) bu kurumların başında gelmektedir.

KOSGEB, ülkemizdeki KOBİ'lerin rekabet seviyelerini artırmak, ihracat, Ar-Ge, kurumsallaşma vb. konularda kapasitelerini geliştirebilmelerini ve küresel pazarda söz sahibi olabilmelerini sağlamak, rekabet güçlerini geliştirmeye ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik nitelikli hizmet ve destekler sunarak, ekonomik ve sosyal kalkınmadaki paylarını artırmak amacıyla 3624 sayılı Kanunla 20 Nisan 1990 tarihinde kurulmuştur.


KOSGEB, aşağıdaki başlıklar altında destek sunmaktadır. Firmalar, yürüttükleri projelere uygun destek başlığından faydalanmak üzere KOSGEB'e başvurabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder