15 Aralık 2015 Salı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme yani KOBİ, iki yüz elli kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan, mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri ifade etmektedir. Ülkemizde toplam işletmelerin yüzde 99,8’ini KOBİ’ler oluşturmaktadır. Ayrıca istihdamın yüzde 75,8’ini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,5’ini ve toplam cironun yüzde 63,3’ünü yine KOBİ’ler karşılamaktadır.
Verdiğim bu özet bilgilerle KOBİ’lerin Türkiye ekonomisindeki yerini anlatmaya çalıştım.
Rakamlardan da anlaşıldığı gibi KOBİ’ler, Türkiye ekonomisinin olmazsa olmazıdır. Bunun için devlet ve devlet altında oluşturulan çeşitli kurumlarla, KOBİ’ler sürekli desteklenmektedir. KOSGEB bu kurumların başında gelmektedir. Kobi Proje Destek Programı, KOSGEB’in 150000 TL üst limitle Kobileri desteklediği bir programdır.
PROGRAMIN İÇERİĞİ
Girişimcilik Destek Programı, yeni açılan işletmelerin, kuruluş aşamasındaki giderlerini karşılamak amacıyla kullanılmaktadır. Kobi Proje Destek Programı ise, zaten belli bir süredir belirli bir işi yapmakta olan işletmelerin, kendilerine özgü sorunlarını projelendirmeleri halinde, projelendirilen giderlerinin desteklendiği bir programdır.
PROGRAMIN AMACI
Mevcut KOBİ’lerin büyük çoğunluğu, uzun vadeli planlar yapmadan, sadece o anda üzerinde çalışılan işe yoğunlaşıyorlar. KOSGEB’in bütün programlarında ortak bir amacı var. Bu durumu değiştirmek istiyor. Uzun vadeli planları olan, projeler hazırlayan, en ufak bir belirsizlik ortamında afallamayan işletmeler yaratmak istiyor. İşlerini projeler doğrultusunda yürüten işletmelerin sağlam temeller üzerine oturacağının, herkes tarafından benimsenmesini istiyor.
Kurumsallaşmayı kısmen de olsa sağlayabilmiş olan işletmeler, bu bilince sahipler. Ama bu yolda kat edecek çok fazla yolu olan işletme sayısı da bir hayli fazla. Kobi Proje Destek Programı, işini projelerle yürütmek isteyen işletmeler için çok iyi bir fırsat.
PROGRAMIN İŞLEYİŞİ
Programın süresi 3 yıldır. Proje süresi 6-24 ay arasındadır. 24 ay içinde bitirilemeyen projelere, talep edilmesi halinde 12 aylık ek süre tanınmaktadır. Destek üst limiti 150000 TL’dir. Proje destek oranı, 1. ve 2. bölgelerde yer alan şehirler için yüzde 50, 3,4,5 ve 6. bölgelerdeki şehirler için ise yüzde 60'tır . Yani 150000 TL’lik desteğin tamamının alınabilmesi için, 1. ve 2. bölgelerde 300000 TL’lik, 3,4,5 ve 6. bölgelerde ise 250000 TL'lik bir yatırım yapmak gerekmektedir. İşletmelerin yaptıkları yatırımın, büyümeyi ve daha çok geliri beraberinde getireceğini düşündüğümüz zaman, bana göre bu rakamlar gayet iyi seviyelerdedir.
Bu projeye başvuru yapacak olan işletmelerin, üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve bunlarla ilişkili alanlarda sunacakları projeler desteklenir.
DESTEKLENECEK PROJE GİDERLERİ
Bu program kapsamında nelerin desteklendiğinden önce nelerin desteklenmediğini söylemek istiyorum. Arsa, bina, inşaat, tadilat, vergi, sosyal güvenlik primleri, enerji ve su giderleri, kira ve finansman giderleri bu program kapsamında desteklenmemektedir.
Gelelim şimdi nelerin desteklendiğine. Makine-Teçhizat, Hammadde, Malzeme, Personel, Yazılım ve Hizmet başlıkları altında destek sağlanmaktadır.
Bu başlıklar altında yapılacak olan harcamalar, başlangıçta kuruma sunulan proje başvuru formunda belirtilecektir. Sonrasında, harcamalar yapıldığı zaman, ilgili harcamaya ait fatura ya da fatura yerine geçecek herhangi bir belge, kuruma tebliğ edilerek destek talebinde bulunulacaktır. Kurumun, yapılan harcamayı onaylaması durumda da destek işletmeye aktarılacaktır.
Son olarak birkaç ayrıntı daha paylaşmam gerekirse, bu programdan, bir işletme aynı anda sadece bir proje ile faydalanabilmektedir. Başvuru aşamasında sunulan proje üzerinde, proje süreci boyunca sadece bir defa revizyon yapılabilmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder